Japońska herbata Hojicha
Zwykle japońskie herbaty są poddawane obróbce cieplnej za pomocą pary.
Hōjicha wyróżnia się tym, że tradycyjnie jest prażona w porcelanowym naczyniu nad węglem drzewnym. Poddane działaniu wysokiej temperatury liście przyjmują różne kolory - od zielonego do czerwono-brązowego. Po raz pierwszy zastosowano ten proces w Kioto w 1920 roku.
Hōjicha charakteryzuje się intensywnym zapachem oraz łagodnym orzechowo-karmelowym smaku i głęboko karmazynowej barwie naparu.
Zawiera mniej, niż inne herbaty, kofeiny oraz taniny, dzięki czemu jest idealna do picia przed snem oraz jest świetnym napojem dla dzieci
Sposób parzenia:
2-3 g na150 ml wody o temperaturze 75-90°C.
Zaparzać 2 minuty
Ilość zaparzeń: 3
Pochodzenie: prefektura Kagoshima, wyspa Kiusiu, Japonia
Data przydatności do spożycia: 22.06.2026 r.
Herbata posiada certyfikat ekologiczny